Увод у деформациона мерења и анализу

700,00 рсд

Аутори:
Зоран Сушић
Мехмед Батиловић

Уџбеник „Увод у деформациона мерења и анализу‟ намењен је студентима основних академских студија студијског програма Геодезија и геоинформатика, Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду. Уџбеник могу користити и дипломирани и мастер инжењери геодезије који се баве различитим проблемима примене деформационих мерења и метода деформационе анализе у поступцима геодетског осматрања грађевинских и других објеката, током грађења и у експлоатацији.

Уџбеник је базиран на интеграцији традиционалних и савремених принципа мерења и обраде података, а у складу са актуелним научним достигнућима из области геодетских деформационих мерења и анализе. У оквиру поглавља „Инструменти у поступку деформационих мерења‟ описани су основни принципи мерења традиционалним геодетским инструментима, који укључују тоталне станице, ГНСС пријемнике и дигиталне нивелире у поступцима геодетског осматрања објеката, који су базирани на поновљеним мерењима у карактеристичним епохама. Поред тога, дат је преглед савремених технологија прикупљања података на великим површинама применом радарске интерферометрије, ласерског скенирања и дигиталне фотограметрије. Када се има у виду да у поступку техничког мониторинга објеката учествују и други специјални инструменти и сензори, дат је преглед најчешће коришћених уређаја и сензора у испитивањима стања објекта (прецизни инклинометри, клинометри, екстензометри, фибероптички сензори и други).

Циљ овог уџбеника, поред потреба у наставном процесу, јесте и да инжењерима у пракси укаже на значај савременог приступа геодетском осматрању објекта, како током фазе грађења, тако и у експлоатацији, а у циљу безбедности и функционалног коришћења објекта.

 

 

Опис

Прелистајте књигу